Действията на Българската православна църква са погрешни и усложняват ситуацията. Църквата-майка

...
Действията на Българската православна църква са погрешни и усложняват ситуацията. Църквата-майка
Коментари Харесай

Вселенският патриарх: БПЦ няма право да е църква - майка на македонската

Действията на Българската православна черква са неправилни и усложняват обстановката. Църквата-майка на всички балкански нации е тази в Константинопол, по този начин споделя и историята.

Това заяви Вселенският патриарх Вартоломей в коментар за поддръжката на БПЦ за схизматичната Македонска православна черква.

Вартоломей е безапелационен, че БПЦ няма право да стане църква-майка на МПЦ.

Вътрешна македонска революционна организация: Ваше светейшество, не сте прав

Вътрешна македонска революционна организация през днешния ден реагира на изявлението на Вселенския патриарх.

Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е нравствен водач на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам избраха свои, национални, самостоятелни и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия либерализъм на хората в този ъгъл на света, пишат в позицията си ВМРО.

" Затова през днешния ден, с взаимно почитание, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С голямо почитание към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас черква, подсещаме Ви това, с цел да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.Не единствено Вашите, само че всевъзможни сходни искания, са неоснователни. В православния свят – популярност Богу – няма водачество, а има милосърдие. Това милосърдие ни кара през днешния ден да помогнем на своите братя единоверци в Македония " - декларират от партията на вицепремиера Каракачанов.

" Добре знаете (като правоприемник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската черква на Балканите – именувана по този начин точно и по волята на Цариград. Затова естествената черква майка на днешна Македония е точно Българската православна черква – Българската патриаршия. Но ние предлагаме точно майчинско милосърдие и разрешаваме на нашите братя в Македония духовна автономия. Срещу това Вие оферирате водачество, послушание и показвате липса на примирение и християнска обич. Простете, Ваше светейшество, само че грешите. Ние демонстрираме верния модел – от християнска, човешка и национална позиция. " - написа още в позицията на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР